Arnaldur Indriðason

Foto van Arnaldur Indriðason

De IJslandse auteur en historicus Arnaldur Indriðason werd op 28 januari 1961 te Reykjavík geboren. In die stad woont hij nog steeds, samen met zijn vrouw en hun drie kinderen. Hij werkte als journalist en filmrecencent bij de grootste IJslandse krant; Morgunblaðið. Pas op 35-jarige leeftijd behaalde hij een bachelorgraad in de geschiedenis aan de Universiteit IJsland (Háskóla Íslands).

Arnaldur Indriðason geniet grote internationale bekendheid vanwege de populaire door hem geschreven literaire thrillers, die zijn vertaald in meer dan veertig talen. Zo is het grootste deel van de boeken ook in het Nederlands verkrijgbaar. Jaarlijks verschijnt er steevast een nieuwe thriller van de hand van Arnaldur Indriðason. De schrijver won verschillende grote prijzen met zijn boeken, waaronder tweemaal de Glerlykilinn (glazen sleutel), voor de beste Scandinavische misdaadroman, en een CWA Gold Dagger Award. In IJsland zelf sieren de boeken van Arnaldur voortdurend de bestsellerlijsten. Er zijn daardoor maar weinig huishoudens te vinden waar de boeken van Arnaldur de boekenplank niet sieren. Wereldwijd werden, volgens zijn uitgever Forlagið, al meer dan 10 miljoen boeken van zijn hand verkocht.

De door Arnaldur geschreven verhalen zijn realistische weergaven van situaties die in het (recente) verleden werkelijk hebben plaatsgevonden op bestaande plekken in IJsland. In die setting wordt een fictieve moord geprojecteerd. Zo beschrijft het boek 'Schemerspel' de fictieve moord op de jongen Ragnar Einarsson in de havenbioscoop (Hafnarbíó). Dit verhaal wordt verteld tegen de achtergrond van de schaaktweekamp, die op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werkelijk heeft plaatsgevonden, tussen de Amerikaan Bobby Fischer en de Rus Boris Spassky, waarbij IJsland in het middelpunt van de belangstelling van de hele wereld kwam te staan. Een ander voorbeeld is het boek 'Grafteken', dat gaat over de fictieve moord op de prostituee Anna Birta Óskarsdóttir. Dat verhaal wordt verteld tegen de achtergrond van de trek naar de steden en het waargebeurde verhandelen van visquota, wat een grote impact heeft gehad op de IJslandse samenleving. In de boeken wordt het mysterie rondom die moord langzaam ontrafeld. Vaak is tot aan de laatste hoofdstukken van een boek niet exact duidelijk wat er exact gebeurd is en wat de verschillende verhaallijnen met elkaar te maken hebben, maar dan komt toch alles samen.

De hoofdpersoon in het merendeel van de boeken is Erlendur Sveinsson; een ouderwetse rechercheur van middelbare leeftijd, die zijn jeugd beleefde op de boerderij Bakkaselhjáleiga bij Eskifjörður in de Oostfjorden. Terwijl hij, samen met zijn jongere collega Sigurður Óli (de hoofdrolspeler in het boek 'Doodskap'), ernstige en raadselachtige misdaden poogt op te lossen, wordt stukje bij beetje zijn leven blootgelegd. Zo wordt onder andere bekend dat hij zijn achtjarige broertje (Bergur) verloor toen zij samen met hun vader (Sveinn) op de hoogvlakte Eskifjarðarheiði werden overvallen door een sneeuwstorm (dit wordt onder andere beschreven in hoofdstuk 20 van het boek 'Onderkoeld'). Erlendur is gescheiden van zijn vrouw (Halldóra), die hem als oorzaak ziet van al haar ellende. Samen hebben ze een verslaafde dochter (Eva Lind), die ook nog eens een miskraam kreeg te verwerken, en een zoon (Sindri Snær) die alcoholist is. Collega's die veel in de verhalen voorkomen zijn Elínborg (de hoofdrolspeelster in het boek 'Onderstroom') en Þorkell. Verhalen die verder in het verleden spelen gaan over andere hoofdrolspelers, zoals Marion Briem (de latere mentor van Erlendur) en haar collega Albert. Van Marion Briem hoort niet duidelijk te worden of het om een man of vrouw gaat. Daarin vergissen de Nederlandse vertalers Adriaan Faber (vooral in het boek 'Schemerspel') en Willemien Werkman (in het boek 'Koudegolf') zich behoorlijk.

Onderstaande titels verschenen in de boekwinkels:

Inmiddels is één van de boeken van Arnaldur verfilmd. Op 20 oktober 2006 ging de film Mýrin in première. De Engelstalige naam van deze door Baltasar Kormákur geregisseerde film is Jar City.

terug naar boven