Höfn í Hornafirði

Höfn (wat 'haven' betekent) is één van de weinige dorpjes in de zuidoosten van IJsland. Het ligt op een schiereiland in het fjord Hornafjödður en het dorpje telt zo'n 1690 zielen. Voor toeristen is Höfn vooral een uitvalsbasis voor een bezoek aan het park Skaftafell en de gletsjer Vatnajökull; de qua volume grootste gletsjer van Europa.

In het verleden was de zuidkust van IJsland slecht begaanbaar. Voornamelijk door de frequente overstromingen in de regio die door smeltwater van de gletsjers werden veroorzaakt. Omdat Höfn slecht bereikbaar was over land, lag het afgesloten van de buitenwereld. Toen in de jaren 70 van de vorige eeuw de rondweg rond IJsland werd voltooid, lag Höfn plots een stuk minder geïsoleerd. Hierdoor groeide het belang van de plaats en werd het een bestuurlijk centrum voor de regio.

De lokale bevolking leeft vooral van de visserij. In de haven wordt de vangst aan land gebracht en er is visverwerkende industrie, waar vis geschikt wordt gemaakt voor consumptie. Producten zijn onder andere gezouten kabeljauw (bacaloa), haring, lodde en Noorse kreeft. Doordat het fjord, waar Höfn in ligt, door een schoorwal bijna volledig wordt afgesloten van de open oceaan, is een lagune ontstaan waarin het (vaar)water erg kalm is.

Voor toeristen zijn voldoende voorzieningen aanwezig. Er zijn hotels, restaurants, winkels, supermarkten, een camping en een tankstation. Voor ontspanning is er een openluchtzwembad (met glijbanen voor de kinderen) en onvermijdelijk is de aanwezigheid van een golfbaan.

Er zijn twee musea in de plaats aanwezig. Het gletsjermuseum is daarvan het meest de moeite waard. Hier wordt uitleg gegeven aan de werking van de Vatnajökull-gletsjer. Ter decoratie staan er allerlei opgezette dieren uit de omgeving opgesteld. Interessant is het getoonde klimmateriaal van een expeditie uit de jaren 50. In de filmzaal wordt een film gedraaid over de uitbarsting van de vulkaan Bárðarbunga onder de Vatnajökull in 1996, waarbij door modderlawines grote schade werd aangericht. Boven in het museum zijn beelden te zien uit bekende films waarvan scenes in de omgeving zijn opgenomen, zoals 'Batman Begins' (2005), 'Lara Croft: Tomb Raider' (2001) en de James Bond-films 'Die another day' (2002) en 'A view to a kill' (1985). Iets minder interessant is het volksmuseum. Hier staan vooral gebruiksvoorwerpen uit de omgeving tentoongesteld. De Hafnarkirkja is de kerk van het dorp. Het is een bijzonder lelijk wit gebouw.

Bereikbaarheid

De plaats Höfn is het grootste deel van het jaar via de weg eenvoudig bereikbaar. Het ligt vlak bij (snel)weg 1 (Þjóðvegur), die rondom geheel IJsland loopt. Wanneer deze weg vanuit Reykjavík via de zuidkust (tegen de klok in) gevolgd wordt, is er na ongeveer 450 kilometer een afslag rechtsaf naar de weg 99 (Hafnavegur). Vervolgens is het nog enkele kilometers naar Höfn. In noordoostelijke richting is via de (snel)weg 1 Egilsstaðir bereikbaar. Wanneer de rondweg gevolgd wordt, is de route ongeveer 250 kilometer lang. Hiervan is, wanneer het niet sneeuwt, zo'n 60 kilometer af te snijden via de pas Öxi (wat 'bijl' betekent), via de Axarvegur 939. Deze 19 kilometer lange weg over de bergpas gaat naar een hoogte van 532 meter. Bij slecht weer is de route via de rondweg alsnog sneller.

Hoewel de situatie van de wegen in IJsland de afgelopen decennia behoorlijk verbeterd is, is het soms (bijvoorbeeld tijdens overstromingen) onmogelijk via de zuidkust over snelweg 1 naar Reykjavík te rijden, terwijl de weg in oostelijke richting naar Egilsstaðir, ondanks de aanleg van de 1300 meter lange Almannaskarðsgöng-tunnel, in de winter soms ook slecht begaanbaar kan zijn.

De busmaatschappij Sterna biedt een dienstregeling per bus aan tussen Reykjavík en Höfn. Vrijwel elke ochtend vertrekt de bus vanaf de BSÍ-busterminal in Reykjavík. De rit duurt ongeveer zeven en een half uur.

Per vliegtuig is Höfn eveneens te bereiken. De maatschappij Eagle Air vliegt een aantal malen per week heen en weer vanaf het vliegveld van Reykjavík. De vlucht neemt een uur in beslag.

terug naar boven