De kassen van Hveragerði

Tot voor kort was de plaats Hveragerði, iets ten oosten van Hellisheiði, de kassenhoofdstad van IJsland. Er staan kassen die verwarmd worden met behulp van geothermische energie. Deze energie komt letterlijk in het centrum van het dorpje aan de oppervlakte. Sinds 1902 zijn er in Hveragerði kassen aanwezig, maar het aantal is recentelijk flink gereduceerd. De kassen die tegenwoordig voor de productie en onderzoek worden gebruikt, zijn te bezoeken. Er worden vooral onbespoten bananen, appels, komkommers, tomaten, sla en verschillende soorten bloemen gekweekt. IJsland is één van de weinige landen ter wereld waar geen maïs groeit (hoe dom moet je je dan voelen als land?). In het centrum van het dorpje is een kinderboerderij aanwezig. De eieren die door de hennen worden gelegd, mogen door bezoekers geraapt worden. Vervolgens kunnen ze worden gekookt in één van de geothermische bronnen.

Vaak wordt gezegd dat in Hveragerði de grootste bananenplantage van Europa te vinden is. Dat is niet helemaal juist, want op de Canarische Eilanden (ook Europa) zijn grotere plantages aanwezig. De kas waarin IJslandse bananen gekweekt worden, is 1100 vierkante meter groot. Ongeveer tweederde hiervan is bestemd voor de bananenplanten. In totaal staan er ongeveer honderd bananenplanten. In de kassen ligt de temperatuur tussen de 20 en 25℃ en de luchtvochtigheid bedraagt tussen de 80 en 90%. Vanwege het gebrek aan zonlicht duurt het in de kas 18 tot 24 maanden voordat de bananen eetbaar/rijp zijn en de oogst bedraagt slechts een ton per jaar. Omdat de kassen van de universiteit zijn en daardoor gesubsidieerd worden, mogen de bananen niet concurreren met de geïmporteerde bananen die op de markt worden gebracht. Alleen bezoekers, medewerkers en onderzoekers van de landbouwuniversiteit (Landbúnaðarháskóli Íslands) eten de bananen. In de IJslandse supermarkten worden vooral bananen van Chiquita en Dole verkocht, die via Antwerpen en Rotterdam per schip worden ingevoerd.

Doordat de prijzen van onroerend goed in Hveragerði sterk zijn toegenomen, werd het exploiteren van de kassen voor veel boeren te duur. Tegenwoordig zijn kassen vooral te vinden tussen plaatsen als Laugarás ('The Greenhouse Village') en Flúdir op grofweg 40 kilometer ten noordoosten vanuit Hveragerði. Deze kassen functioneren eveneens met behulp van geothermische energie.

Bereikbaarheid

Het dorpje Hveragerði ligt ten oosten van Reykjavík. De plaats kan bereikt worden door de (snel)weg 1 in oostelijke richting te volgen. Na ongeveer 30 kilometer ligt het dorpje direct aan de linker zijde van de weg.

Meer informatie over het dorpje is te vinden op de officiële website van Hveragerði.

terug naar boven 


Foto's