Viðey

Wanneer bewoners van Reykjavík er behoefte aan hebben een uitstapje te maken om te ontspannen, is de kans vrij groot dat zij de boot naar het eilandje Viðey nemen. Vanaf de Viðey ferry terminal in de Sundahöfn te Reykjavík is het slechts 800 meter of zeven minuten varen naar dit eiland. Bezoekers vinden op het eiland vooral rust en mogelijkheden tot wandelen en het spotten van vogels.

Viðey is het grootste eiland in de Kollafjörður-baai. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 1,7km² en het hoogste punt (Kvennagönguhólar) ligt op 32 meter boven de zeespiegel. Het eiland bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden zijn door een landengte. Het westelijke deel wordt Vesturey (Westeneiland) genoemd en het grotere oostelijke deel Heimaey (Thuiseiland). De ondergrond van het eiland bestaat in feite uit de resten van een vulkaan die twee miljoen jaar geleden actief was. Rond tienduizend jaar geleden rees het land op uit zee en door allerlei vormen van erosie heeft het eiland uiteindelijk haar huidige vorm gekregen. Het eiland was eerder privébezit, maar werd in 1987 aan de stad geschonken, vanwege de viering van 200 jaar stadsrechten in Reykjavík.

Geschiedenis

Het eiland werd door het Noorse stamhoofd Ingólfur Arnarson in gebruik genomen, nadat hij zich als eerste kolonist vestigde op IJsland. Vanaf omstreeks 1225 tot het jaar 1539 stond het rijkste augustijnenklooster van IJsland op het eiland. Het werd geplunderd en uiteindelijk vernield door Lutherse beeldenstormers. Van 1819 tot 1844 bevond zich de enige drukpers van IJsland op het eiland.

Viðeyarstofa en Viðeyjarkirkja

In het jaar 1755 werd op het oostelijke deel van het eiland het eerste geheel uit steen opgetrokken gebouw van IJsland gerealiseerd. Het werd Viðeyarstofa genoemd en het staat er nog steeds. Het is het witte pand dat het dichtst bij de aanlegsteiger van de boot gelegen is. Viðeyarstofa is enkele jaren geleden geheel gerestaureerd en al sinds 1965 huist er een vrij exclusieve horecagelegenheid in. Aanvankelijk (in 1755) woonde Skúli Magnússon in het pand. Zijn taak bestond voornamelijk uit het vertegenwoordigen van het Deense koningshuis in IJsland. Daarnaast heeft hij vooral in economische zin veel voor de IJslanders betekend. Daarom staat er een monument ter ere van hem op het eiland. Skúli Magnússon werd onder de kerk van het eiland begraven. Dit fraaie kerkje (Viðeyjarkirkja) dateert uit 1794 en is de op één na oudste kerk van IJsland.

Aan het begin van de vorige eeuw bezat Viðey de enige haven voor zeewaardige schepen in de omgeving. Er was een visserijvloot aanwezig. Voor de verwerking van vis werd een dorpje (Sundbakki) aangebouwd op de oostpunt van het eiland. Er woonden ongeveer honderd mensen. Toen de haven van Reykjavík zich ontwikkelde, werd de haven van Viðey min of meer overbodig. De bewoners verlieten het eiland allemaal en sinds het jaar 1943 is het onbewoond. De overblijfselen van het dorpje zijn tegenwoordig nog terug te vinden. Het schooltje staat nog helemaal overeind en wordt gebruikt als bezoekerscentrum van het eiland. De enige andere bouwwerken van enige importantie op het eiland zijn de vuurtoren en een beige gekleurd woonhuis.

Het westelijke deel van het eiland is het gebied waar de Amerikaanse kunstenaar/minimalist Richard Serra in 1990 het kunstwerk 'Áfanger' (Staande stenen) plaatste. Het bestaat uit negen paren zwarte basalten kolommen rondom het eiland, waarvan steeds eentje vier meter hoog is en de andere drie meter. De kolom die drie meter hoog is, staat op het hoogste gedeelte. De kolom die vier meter hoog is, is dusdanig ver richting de kust geplaatst dat de bovenkant zich op gelijke hoogte bevindt als die van de kortere maar hoger geplaatste kolom.

Zoals op vrijwel alle eilanden van IJsland, beschikt ook Viðey over een wegwijzer met verre bestemmingen. De wegwijzer geeft de richting aan naar Jeruzalem (5290 km), Santiago de Compostela (2513 km), Skálholt (64 km) en Rome (3302 km).

Wandelen en fietsen

Wandelpaden zijn op het gehele eiland aanwezig. Op het westelijke deel zijn de paden van iets mindere kwaliteit, maar daar heerst wel meer rust. Er zijn tevens gratis fietsen te lenen op het eiland en in de zomer kunnen tochtjes te paard worden gemaakt. Bij mooi weer is goed zichtbaar hoe de berg Esja in de verte boven het eiland uit torent. Tijdens het broedseizoen bouwen ongeveer dertig soorten vogels hun nesten op het eiland. Er zijn geen bomen aanwezig, maar wel 130 soorten planten.

Imagine Peace Tower

Bijzonder is de aanwezigheid van de 'Imagine Peace Tower' (Friðarsúlan) op het eiland. Het is een rond monument opgebouwd uit ryoliet, ryoliet en grijs basalt. De buitenkant van het monument is gemaakt van wit glas dat uit Japan afkomstig is. Het monument heeft een diameter van vier meter, een hoogte van twee meter en is op een platform met een diameter van 17 meter geplaatst. Het moet een soort wensfontein voorstellen. In het geheel zijn zes sterke schijnwerpers verwerkt. Door tunnels gaat dit ligt richting prisma's die het ligt de lucht in sturen. In het donker vormt dit licht een bundel die tot vier kilometer hoog kan schijnen. Op 9 Oktober 2007 (de verjaardag van wijlen John Lennon; de Britse singer-songwriter van The Beatles) werd dit bouwwerk door Yoko Ono en Sean Lennon (de zoon van John Lennon) voor het eerst in werking gesteld. Het is de bedoeling dat de lichtstraal elk jaar tussen de geboortedag en 8 december (de dag waarop John Lennon werd doodgeschoten door Mark David Chapman) te zien is. In het bouwwerk zijn plaquettes aangebracht waarop in 24 talen de tekst 'Imagine Peace' (stel je voor dat het vrede is) te lezen is. Onlosmakelijk met het kunstwerk verbonden is natuurlijk het door John Lennon geschreven protestlied 'Imagine' met daarin de zin "Imagine all the people living life in peace". Klik hier voor de gehele tekst van dat nummer.

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today...


Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...


You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one


Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...


You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

Bereikbaarheid

Viðey is met de boot bereikbaar vanaf de kade Skarfabakki in de Sundahöfn te Reykjavík. Rederij Elding verzorgt van half mei tot half september geregeld overtochten. De boot vertrekt van 11:15uur tot 17:15uur om het uur. Van Viðey naar het vaste land vertrekt de boot van 11:30uur tot 18:30uur om het uur. Buiten het hoogseizoen is het eiland aanzienlijk minder goed bereikbaar. De overtocht kost ongeveer ISK 1000 per retour, maar is gratis op vertoon van de zogenaamde 'Reykjavik Welcome Card'. De terminal van de veerboot is het best bereikbaar met buslijn 5. De dichtstbijzijnde bushalte is 'Klettagarðar'.

terug naar boven



 


Foto's

Postzegel met afbeelding van het eiland Viðey met de Imagine Peace Tower