Eurovisiesongfestival

Reykjavík,

Het logo van de het Eurovisionsongfestival 2013

Naar aanleiding van een vraag van een bezoeker, geven we graag wat informatie over de IJslandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 2013 in Malmö (Zweden). Zoals bekend is de Nederlandse bijdrage aan het festival het liedje Birds van Anouk en in België is gekozen voor het liedje Love kills van Roberto Bellarosa. Zij komen beiden in actie tijdens de eerste halve finale op dinsdag 14 mei. De IJslandse inzending wordt opgevoerd tijdens de tweede halve finale op donderdag 16 mei. De bijdrage van IJsland is het liedje Ég á líf van Eyþór Ingi Gunnlaugsson (geboren op 29 mei 1989). De naam van het liedje betekent zoiets als 'Ik heb een leven'. Gestreden wordt om een plek in de finales op zaterdag 18 mei.

Anders dan in Nederland, waar Anouk gewoon naar voren werd geschoven als deelnemer, ging de verkiezing voor de IJslandse inzending via een officieel nationaal songfestival; het Söngvakeppnin, dat werd georganiseerd door de IJslandse publieke omroep RÚV. Aan deze preselectie deden twaalf deelnemers mee, die verdeeld over twee avonden (op 25 en 26 januari) in de halve finales tegen elkaar uitkwamen. In elke halve finale wonnen drie deelnemers een ticket voor de finale. Tevens kreeg één deelnemer een wildcard voor de finale. Zodoende mochten zeven deelnemers het tegen elkaar opnemen op 2 februari in de finale finale in de concerthal Harpa. Via stemming middels televoting (50%) en een jury (50%), werd gekozen welke twee artiesten diezelfde avond in de superfinale mochten strijden om het ticket voor Malmö. Hierin won Eyþór Ingi Gunnlaugsson het van Unnur Eggertsdóttir, die het kinderachtige liedje Ég Syng! opvoerde. Deze keuze kwam volledig voor rekening van het volk (100% televoting).

Deelname aan het nationale songfestival zorgde ervoor dat Eyþór Ingi Gunnlaugsson als artiest doorbrak in IJsland. 'Ég á líf' is een enigszins ingetogen liedje dat wordt begeleid door de piano. Het is voor het eerst sinds 1997 dat IJsland een IJslandstalig liedje inzendt voor het festival. Eyþór Ingi Gunnlaugsson ziet er een beetje uit als een Viking, met lange blonde haren en een baard. Maar goed, dat kunt u in de clip hieronder zelf ook zien.

IJsland wist het Eurovisiesongfestival nooit te winnen. Wel werd het tweemaal tweede. Dat was in 1999 met Selma met het liedje 'All Out of Luck' en in 2009 met Yohanna en haar liedje 'Is It True?'. Traditioneel geeft IJsland vooral punten aan de inzendingen uit Denemarken, Zweden en Noorwegen. Ook ontvangt het land de punten vooral uit die landen.

Videoclip

Hieronder de clip van het liedje dat op het moment van schrijven de IJslandse hitparades aanvoert. Wat denk jij? 'L'Islande, douze pointe, of niet?

terug naar boven