Presidentsverkiezingen

Groningen,

De IJslandse politiek staat deze maand voornamelijk in het teken van de verkiezingen voor een nieuwe president. Deze zal verkiezing zal op 30 juni gehouden worden. De huidige president is Ólafur Ragnar Grímsson (geboren te Ísafjörður op 14 mei 1943 ). Hij vervult de functie sinds 1 augustus 1996. Eerder kondigde hij aan geen nieuwe termijn te ambiëren. Nadat hem een petitie werd overhandigd, waarin 30.000 IJslanders hem verzochten zich kandidaat te stellen voor een vijfde termijn als president, besloot hij aan het begin maart 2012 daar alsnog gehoor aan te geven. Met dat besluit ving zijn campagne voor een nieuw presidentschap aan.

De kans is vrij reëel dat Grímsson ook daadwerkelijk opnieuw gekozen zal worden tot president. Zijn grootste rivaal is de 37-jarige Þóra Arnórsdóttir. Zij is een in IJsland zeer bekende televisiepersoonlijkheid, die werkte als journalist en presentatrice van de IJslandse publieke omroep Ríkisútvarpið (Rúv). Mocht zij de verkiezingen winnen, dan wordt ze de zesde president van IJsland. Bovendien zou ze na Vigdís Finnbogadóttir, die president was tussen 1980 en 1996, de tweede vrouwelijke president van IJsland worden. In de opiniepeilingen verdelen Grímsson en Arnórsdóttir ongeveer 80% van de stemmen. Het heeft er alle schijn van dat de huidige president uiteindelijk aan het langste eind gaat trekken.

In de strijd om een plekje in de presidentiële residentie te Bessastaðir, waren aanvankelijk acht kandidaten in de race. Daarvan zijn Jon Larusson en Ástþór Magnússon afgevallen, omdat de kandidaatstellingen niet deugden. De huidige kandidaten, met daarbij de percentages die ze scoren in de opiniepeilingen, zijn:

  • Ólafur Ragnar Grímsson, 45,8%
  • Þóra Arnórsdóttir, 39,3%
  • Ari Trausti Guðmundsson, 9,2%
  • Herdís Þorgeirsdóttir, 2,6%
  • Andrea J. Ólafsdóttir, 2,1%
  • Hannes Bjarnason, 1,1%

terug naar boven