IJslandse parlementsverkiezingen 27 april

Groningen,

Op zaterdag 27 april worden er parlementsverkiezingen (Alðingiskosningar) gehouden in IJsland. In totaal worden 237957 stemgerechtigden een bezoek brengen aan het stemlokaal om te bepalen welke partijen de komende vier jaar het volk zullen vertegenwoordigen in het parlement (Alþing). Zeker is in elk geval dat er een nieuwe premier (Forsætisráðherra Íslands) wordt gekozen, aangezien de huidige premier Jóhanna Sigurðardóttir niet langer partijleider is van haar partij. Hoogstwaarschijnlijk zal de jonge Sigmundur Davíð Gunnlaugsson (12-04-1975) van de Progressieve Partij (Framsóknarflokkurinn) verkozen worden tot het nieuwe hoofd van de IJslandse regering. De partij is populair omdat er in verkiezingsprogramma staat dat de hypotheken in het land met 20% zullen worden gereduceerd. Om te kunnen regeren zal er een meerderheidscoalitie (minimaal 32 zetels) gevormd moeten worden met één of meerdere andere partijen. De coaltie van voor de verkiezingen wordt gevormd door de Sociaal Democratische Alliantie (Samfylkingin) en Links Groen (Vinstrihreyfingin – grænt framboð). Gezamenlijk kunnen deze partijen bij de verkiezingen van 27 april rekenen op nog geen kwart van de stemmen.

Update (vrijdag 19 april): Sinds dit artikel geschreven is, doet in sommige opiniepeilingen ook de Onafhankelijkheidspartij (Sjálfstæðisflokkurinn) goede zaken. Mocht deze partij de verkiezingen winnen, dan zal Bjarni Benediktsson de nieuwe premier van IJsland worden.

In IJsland wordt gewerkt met zes kiesdistricten (kjördæmi), zodat alle regio's van IJsland worden vertegenwoordigd in het parlement. Hierdoor heeft een kandidaat in het zuidwestelijke kiesdistrict (bij een opkomstpercentage van 100%) 4858 stemmen nodig om verkozen te worden tot het parlement en een kandidaat uit de noordwestelijke regio slechts 2668. Gemiddeld zijn er 3777 stemmen nodig. In totaal zijn er 63 zetels te verdelen. Bij deze verkiezingen zijn de zetels als volgt verdeeld over de regio's:

De IJslandse kiesdisctricten voor de parlementsverkiezingen 2013

Verdeling zetels per district
district zetels
Reykjavík Noord11
Reykjavík Zuid11
Zuidwest13
Noordwest8
Noordoost10
Zuid10
Totaal63

De grootste kans op de overwinning maakt de progressieve partij Framsóknarflokkurinn van de hierboven genoemde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. In de opiniepeilingen doet zijn partij het erg goed. Wat zo vlak voor de verkiezingen een probleem voor Sigmund kan vormen, is dat hij schijnt - net als de Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem - te hebben gelogen over zijn opleiding. Hij zegt vijf jaar aan de prestigieuze Oxford University te hebben gestudeerd (zonder ooit een doctoraalexamen te hebben afgelegd), maar geeft journalisten van de krant DV geen toestemming dat te verifiëren.

In IJsland geldt een kiesdrempel van 5%. Behalve Framsóknarflokkurinn zijn er nog vijf andere partijen (van de vijftien die meedoen aan de verkiezingen) die kans lijken te maken afgevaardigden naar het parlement te mogen sturen. Uit een opiniepeiling van MMP op 15 april kwam de volgende voorspelling voort:

Opiniepeiling 15 april
partij Nederlandse naam percentage
FramsóknarflokkurinnProgressieve Partij32,7%
SjálfstæðisflokkurinnOnafhankelijkheidspartij22,9%
SamfylkinginSociaal Democratische Alliantie10,4%
Björt framtíðHeldere Toekomst9,5%
PíratarPiratenpartij9,0%
Vinstrihreyfingin – grænt framboðLinks Groen6,7%
DögunDageraad3,6%
LýðræðisvaktinDemocratie toezicht3,0%
Hægri Grænir flokkur fólksinsGroen rechtse volkspartij1,0%
-rest1,4%

Enkele standpunten die voor Europa interessant kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld deelname aan de Europese Unie en de Euro. De partijen denken daar als volgt over:

Europa
partij Euro EU
Framsóknarflokkurinnwil Króna behoudentegen
Sjálfstæðisflokkurinnwil Króna behoudentegen
Samfylkinginvoorvoor
Björt framtíðvoorvoor
Píratarmaakt niet uitgeen standpunt
Vinstrihreyfingin – grænt framboðwil Króna behoudentegen
Dögunhet volk beslisthet volk beslist
Lýðræðisvaktinhet volk beslistvoor onderhandelen
Hægri Grænir flokkur fólksinstegen, wil Ríkisdalur invoerentegen

Mocht Sigmundur Davíð Gunnlaugsson (12-04-1975) worden gekozen als de nieuwe premier van IJsland, dan lopen er op de wereld slechts twee staatshoofden rond die jonger zijn dan hij is. De andere twee zijn echter niet democratisch gekozen. Het gaat om Kim Jong-un (08-01-1984) van Noord-Korea en koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk (21-02-1980) van Bhutan.

Alle partijen hebben een eigen website, waar soms ook in het Engels informatie te vinden is over de standpunten. De links naar de partijen zijn hieronder te vinden:

 

terug naar boven