Oefeninterlands IJslands elftal

Logo van de IJslandse voetbalbond KSÍ

Reykjavík,

Terwijl het Nederlands voetbalelftal oefende tegen Bulgarije (1-2 verlies) en Slowakije (2-0 winst), speelde IJsland ook twee oefeninterlands. Hoewel IJsland zelf niet naar het EK gaat, werd geoefend tegen EK-gangers. Tegen zowel Frankrijk en Zweden werd beide verloren met 3-2.

De wedstrijd tegen Frankrijk werd gespeeld op zondag 27 mei in het Stade du Hainaut te Valenciennes in Frankrijk. Mede dankzij een goal en een assist van Ajacied Kolbeinn Sigþórsson, werd de rust bereikt met een 0-2 voorsprong. De andere goal werd gemaakt door Birkir Bjarnason van Standard Luik. In de tweede helft deden de Franse er een schepje bovenop. Mathieu Debuchy, Franck Ribéry en Adil Rami wisten te scoren, waardoor IJsland op het nippertje verloor. Namens IJsland kwam ook de van AZ afkomstige Jóhann Berg Guðmundsson in het veld.

Op woensdag 30 mei speelde IJsland in Göteborg tegen Zweden. Zweden speelt op het EK net als Frankrijk (en Engeland en het gastland Oekraïne) in groep D. Nadat oud-ajacied Zlatan Ibrahimović en PSV-er Ola Toivonen de Zweden op een 2-0 voorsprong hadden gebracht, was het wederom Kolbeinn Sigþórsson die scoorde namens IJsland. In de tweede helft maakte de Zweed Christian Wilhelmsson de 3-1. Diep in blessuretijd wist Hallgrímur Jónasson de eindstand nog op 3-2 te brengen. Jóhann Berg Guðmundsson viel in deze wedstrijd 10 minuten voor tijd in.

In februari van dit jaar werden ook oefenduels tegen Japan (3-1) en Montenegro (2-1) verloren. Zweden en Frankrijk zijn echter erg sterke tegenstanders. Voor de geringe nederlagen hoeft het 'kleine' IJsland zich dus niet te schamen. Het biedt zelfs enigszins vertrouwen voor de WK-kwalificatie, die later dit jaar begint en waarin het speelt tegen Noorwegen, Slovenië, Zwitserland, Albanië en Cyprus.

Meer over IJslandse sport is te lezen op deze pagina van onze website.