Archief blog IJsland-Informatie.nl

Het logo van de Vakantiebeurs 2013

Vakantiebeurs

Utrecht,

Vanaf vandaag tot en met zondag 13 janauri vindt in de Jaarbeurs te Utrecht de Vakantiebeurs plaats. Natuurlijk is hier ook informatie te vinden over reizen naar IJsland. Alle exposanten die zich specifiek richten op IJsland zijn, samen met de stands voor de Scandinavische landen, te vinden in hal 10. Het gaat om de volgende stands:

Meer informatie over de Vakantiebeurs en de exposanten vindt u op de website van de Vakantiebeurs.

Kerst

Reykjavík,

Op woensdag 12 december begint in IJsland de kerstperiode. Volgens de volksverhalen komt dan Stekkjastaur (Schaapshoksluiper) vanuit de bergen naar de woonplaatsen van de IJslanders. Tot aan de kerst wordt hij elke dag gevolgd door een andere klunzige broer.

Meer over de beleving van de kerstperiode in IJsland leest u hier.

Een sixpack Víking Jólabjór

Kerstbieren

Reykjavík,

Sinds enkele jaren zijn is het in IJsland erg populair om kerstbier te drinken. Gelijk aan de bokbieren die wij in West-Europa kennen, zijn dit over het algemeen wat sterkere bieren die prima smaken wanneer de dagen korter en kouder worden. Sinds enkele dagen ligt het kerstgerstenat weer in het schap. Het populairst is het kerstbier van Tuborg, daarna komt het merk Víking en als derde Kaldi. Maar er zijn nog veel meer kerstbieren op de markt. Daarom, voor de liefhebber, hier een complete lijst van het assortiment.

Logo van Iceland Airwaves 2012

Iceland Airwaves 2012

Amersfoort,

Tussen 30 oktober en 4 november vindt in Reykjavík het muziekfestival Iceland Airwaves plaats. Dit is het grootste evenement dat jaarlijks in IJsland georganiseerd wordt en onder muziekliefhebbers is het een begrip. Op vrijwel elke plek waar het mogelijk is in de stad, staan optredens van voornamelijk nieuwe IJslandse artiesten gepland. Zij worden aangevuld met bands uit andere Scandinavische landen, de Verenigde Staten, Engeland, Canada, Frankrijk etc. De enige Nederlandse band die optreedt is Moss. De bekendste IJslandse act op het festival is Sigur Rós. Kaarten voor Iceland Airwaves zijn vrijwel allemaal uitverkocht. Voor mensen die toch in Reykjavík verblijven is er echter voldoende te doen. Buiten het officiële festival om wordt er door horecagelegenheden zelf namelijk voldoende georganiseerd.

Meer informatie over Iceland Airwaves is te vinden op de volgende websites:

Naar de stembus

Reykjavík,

In IJsland wordt vandaag een raadgevend referendum gehouden over een nieuwe grondwet, die de oude grondwet uit 1944 moet vervangen. Aan IJslanders die het stembureau bezoeken worden zes stellingen voorgelegd. De eerste vraag die aan hen gesteld wordt is of ze überhaupt een nieuwe grondwet verlangen. Andere stellingen gaan over het eigendom van openbare natuurlijke hulpbronnen, veranderingen in het kiesstelsel en het recht op het aanvragen van referenda. De stellingen zijn geformuleerd door een in 2010 opgerichte commissie die bestaat uit 25 doorsnee IJslanders. Zij hebben gepoogd zoveel mogelijk landgenoten te bereiken om zodoende te komen tot een grondwet die door de hele bevolking gedragen wordt. Het referendum is een grote stap op de lange weg naar die eventuele nieuwe grondwet.

Uitslag: Klik hier voor de uitslag van het referendum.

WK-kwalificatie III

Groningen,

Het voetbalelftal van IJsland heeft de derde kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal in Brazilië gewonnen. Uit tegen Albanië werd het op vrijdag 12 oktober 1-2. Voor IJsland scoorden Birkir Bjarnason (18.) en Gylfi Sigurðsson (81.). Na Zwitserland staat IJsland, met zes punten uit drie wedstrijden, nu tweede in groep E. Zwitserland is op dinsdag 16 oktober de volgende tegenstander van de IJslanders. Dat is de laatste interland die de IJslanders in 2012 spelen.
Update: Helaas heeft IJsland het duel tegen Zwitserland verloren met 0-2. Hierdoor is IJsland teruggezakt naar de vierde positie in de poule.

De redding van een IJslands schaap

Sneeuwstorm II

Reykjavík,

19 dagen na de sneeuwstorm waarover we in het vorige bericht berichten, werden er onder metersdikke IJslandse sneeuw nog steeds levende schapen teruggevonden. Hiervan verscheen op verschillende locaties op het internet een filmpje, dat onder andere hier te bekijken is. In het filmpje is te zien hoe een reddingsteam, ondersteund door boeren, een schaap terugvindt. Tot het reddingsteam behoort ook de negenjarige bordercollie Púki, die aangeeft waar de reddingswerkers moeten graven. Púki is als schaaphoedhond ook getraind in dit soort werk. Helaas worden, ondanks het harde werken van de reddingsteams, nog steeds tussen de 3.000 en 10.000 schapen vermist. Verwacht wordt dat een groot deel daarvan het niet heeft overleefd.

Update: Na een telling van de schapen begin november is gebleken dat het officiële aantal omgekomen schapen op 10.000 ligt.

Sneeuwstorm

Amersfoort,

Op zondag 9 september vonden in IJsland de eerste sneeuwstormen van het najaar plaats. Grote delen van het noorden van IJsland, grofweg tussen de plaatsen Blönduós (west) en Þórshöfn (oost), werden door de plotselinge sneeuwval van de buitenwereld afgesneden, maar ook op de Vestmannaeyjar (Westmaneilanden) werd veel overlast ondervonden. In het gebied rond Mývatn viel bijna drie meter sneeuw. Wegen raakten onbegaanbaar en doordat stroomkabels bezweken, moesten veel boerderijen en dorpen het dagenlang zonder stroom doen. Mede daarom werd de noodtoestand afgekondigd in het gebied. Omdat de schapen gedurende de storm nog vrij langs de randen van de hoogvlakten rondliepen, raakten zij bedolven onder de sneeuw. De boeren pogen met hulp van de reddingsdiensten zoveel mogelijk schapen te redden. Sommige ingesneeuwde dieren blijken na zes dagen nog te leven, maar helaas zal als de balans wordt opgemaakt, blijken dat een groot deel van de 13.000 schapen het niet heeft overleefd. Een filmpje op LiveLeak (link) toont de redding van zo'n dier. Een eerste raming vertelt dat de schade ongeveer ISK 300 miljoen (2,4 miljoen euro) bedraagt.

Logo van de IJslandse voetbalbond KSÍ

WK-kwalificatie II

Amersfoort,

Op 11 september kon IJsland in de tweede wedstrijd voor kwalificatie voor het WK voetbal in Brazilië het goede begin tegen Noorwegen geen vervolg geven. Er werd met 1-0 verloren in en tegen Cyprus, dat de eerste wedstrijd nog had verloren met 3-1 van Albanië. Op 11 september speelden ook Nederland en België een interland. Nederland won met 1-4 van Hongarije en België speelde met 1-1 gelijk tegen Kroatië. De volgende kwalificatiewedstrijd speelt IJsland op 10 oktober uit bij Albanië.

WK-kwalificatie I

Groningen,

Het IJslands voetbalelftal is net als Nederland (2-0 winst op Turkije) en België (0-2 winst op Wales) op 7 september goed begonnen aan de reeks kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal in Brazilië. In de eerste poulewedstrijd werd met 2-0 gewonnen van Noorwegen. De doelpuntenmakers waren Kári Árnason en Alfreð Finnbogason (SC Heerenveen). Het was voor het eerste in 25 jaar dat IJsland van Noorwegen wist te winnen. De laatste overwinningen op Noorwegen dateren van 9 en 23 september 1987, toen er in de kwalificatie voor het EK '88 in Duitsland met 2-1 en 0-1 met de Scandinavische buren werd afgerekend. In de kwalificatie voor de WK 2010 in Zuid-Afrika speelde IJsland ook tegen de Noren. Destijds werd tweemaal gelijkgespeeld: 2-2 en 1-1. Desondanks werd IJsland laatste in de door Nederland gewonnen poule. De volgende kwalificatiewedstrijd is de uitwedstrijd tegen Cyprus op 11 september. Behalve Noorwegen en Cyprus, zitten ook Albanië, Zwitserland en Slovenië bij IJsland in poule E.

Nieuwere berichten
Oudere berichten

terug naar boven 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland vanuit de ruimte