Archief blog IJsland-Informatie.nl

Poster The Saga of Carl

The Simpsons in IJsland

Reykjavík,

Op zondag 19 mei verscheen in Amerika een aflevering van de populaire tekenfilmserie The Simpsons op televisie, waarin IJsland een hoofdrol speelde. De aflevering werd toepasselijk 'The Saga of Carl' genoemd. Carl Carlson is een personage in The Simpsons en is van IJslands-Afro-Amerikaanse afkomst.

In het verhaal winnen Homer, Lenny, Carl en Moe $200.000,- met een lot uit de wekelijkse loterij. Als Homer, Lenny en Moe dit vieren, blijkt dat Carl het plaatsje Springfield heeft verlaten met de buit. Lisa ontdekt dat hij waarschijnlijk naar IJsland is vertrokken. Homer, Lenny en Moe reizen hem achterna: eerst met Valhalla air en daarna in een Fjord Fjiesta. Hij blijkt naar IJsland te zijn gegaan om zijn familienaam te zuiveren en van de loterijwinst heeft hij de ontbrekende pagina van zijn familiekroniek gekocht... Hoe dat allemaal afloopt is in de aflevering te zien.

In de aflevering komt IJsland ruim in beeld. Zo zijn er beelden van het noorderlicht, elfen, trollen, Jökulsárlón, de Hallgrímskirkja en de Blue Lagoon. Er is muziek van Sigur Rós te horen, de 'vrienden' leren de IJslandse taal, dragen lopapeysa's en eten Hákarl. Al met al is de aflevering een mooie promotie voor IJsland. Liefhebbers van de serie hebben deze aflevering wellicht al gezien. Vroeg of laat zal hij echter ook op de Nederlandse televisie verschijnen. We hopen dat alhier vooraf tijdig te kunnen melden.

Het logo van de het Eurovisionsongfestival 2013

Eurovisiesongfestival

Reykjavík,

Tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival in Malmö gisteravond, is de IJslandse inzending op de zeventiende plek geëindig. Met het liedje 'ég á líf' van Eyþór Ingi Gunnlaugsson wist het land 47 punten te verdienen. Deze punten waren afkomstig van Rusland (8), Estland, Hongarije, Zweden (6), Finland, Zwitserland (5), Noorwegen, Slovenië (4), Engeland (2) en Denemarken (1). De actrice María Sigrún Hilmarsdóttir mocht in de uitzending de IJslandse punten oplezen. De punten werden gegeven aan Rusland (1), Frankrijk (2), Oekraïne (3), Zweden (4), Malta (5), Roemenië (6), Azerbeidzjan (7), Nederland (8), Noorwegen (10) en Denemarken (12).

Eerder plaatsten we op deze website dit artikel over de IJslandse inzending.

Uitslag parlementsverkiezingen

Amsterdam,

De IJslandse parlementsverkiezingen zijn gewonnen door de Onafhankelijkheidspartij (Sjálfstæðisflokkurinn). De partij behaalde 26,7% van de stemmen. De uitslag heeft als gevolg dat mogelijk Bjarni Benediktsson de nieuwe premier van IJsland zal worden. Hij zal een coalitie moeten vormen met een andere partij om zodoende tot een meerderheid in het parlement te komen. Waarschijnlijk zal er voor worden gekozen om met de Progressieve Partij (Framsóknarflokkurinn), die 24,4% van de stemmen behaalde, een centrum-rechtse coalitie te vormen. Daarmee komt de macht in het land weer terug bij de partijen die eerder de schuld kregen van de gevolgen van de kredietcrisis die in 2008 toesloeg in IJsland. Beide partijen krijgen 19 zetels in het parlement. Daarmee bezetten ze samen 38 van de 63 zetels. Bij de verkiezingen brachten 198.327 van de 237.957 (83,3%) stemgerechtigden hun stem uit.

Update (dinsdag 30 april): Vandaag werd duidelijk dat de president van IJsland, Ólafur Ragnar Grímsson, de opdracht voor de formatie van het kabinet heeft gegund aan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson van de Progressieve Partij. Deze partij behaalde net als de Onafhankelijkheidspartij 19 zetels bij de verkiezingen. Aangezien de Progressieve de grootste winst aan zetels (9 meer ten opzichte van de vorige verkiezingen) behaalde, telt deze partij als grote overwinnaar. De kans bestaat dus dat Sigmundur Davíð Gunnlaugsson toch de nieuwe premier van het land wordt.

Verkiezingen 27 april

IJslandse parlementsverkiezingen 27 april

Groningen,

Op zaterdag 27 april worden er parlementsverkiezingen (kosningar) gehouden in IJsland. In totaal worden 237957 stemgerechtigden een bezoek brengen aan het stemlokaal om te bepalen welke partijen de komende vier jaar het volk zullen vertegenwoordigen in het parlement (Alþing). Zeker is in elk geval dat er een nieuwe premier (Forsætisráðherra Íslands) wordt gekozen, aangezien de huidige premier Jóhanna Sigurðardóttir niet langer partijleider is van haar partij. Hoogstwaarschijnlijk zal de jonge Sigmundur Davíð Gunnlaugsson (12-04-1975) verkozen worden tot het nieuwe hoofd van de IJslandse regering. lees verder...

1-aprilgrappen

Reykjavík,

Ook in IJsland bestaat de traditie om elkaar voor de gek te houden op 1 april. Dit jaar was het bijvoorbeeld de nationale televisieomroep RÚV die meldde dat er een op drift geslagen schip voor de kust van IJsland was verschenen. Het zou gaan om het Russische cruiseschip MV Lyubov Orlova dat daadwerkelijk in de noorden van de Atlantische Oceaan ronddobbert. Volgens RÚV zou het schip zijn vergeven van de ratten die voor IJsland een ramp zouden betekenen als ze naar de kust zouden zwemmen. Maar goed, het verhaal bleek dus niet waar. Iceland Review kwam met het verhaal dat de króna (de huidige munt van IJsland) was afgeschaft en dat IJslanders eindelijk echt geld in hun zakken kregen. Dat nieuwe geld zou de CFA-frank zijn, welke wordt gebruikt in een groot deel van Afrika. IJslanders zouden 655957 franc krijgen voor 1 euro. Kolbeinn Sigþórsson dacht ook dat er een 1-aprilgrap met hem werd uitgehaald toen hij hoorde na vijf maanden absentie weer in de basis van Ajax te staan. Dat bleek echter geen grap, want hij speelde daadwerkelijk tot de 72ste minuut in de door Ajax met 4-1 gewonnen wedstrijd.

IJslanders vrolijker dan vorig jaar!

Reykjavík,

IJslanders blijken dit jaar tevredener te zijn met hun situatie dan ze vorig jaar waren, dat blijkt althans uit een enquête die gehouden werd door het Ministerie van Welzijn (Velferðarráðuneytið). De resultaten werden bekend gemaakt op de eerste door de VN geïnitieerde Internationale Dag van het Geluk (20 maart). De gemiddelde IJslander geeft zijn leefomstandigheden een 7,5 (op een schaal van 1 tot 10). Ze zijn dus behoorlijk blij. Dat is goed nieuws, want in 2011 stond de 'blijheid' op een historisch dieptepunt. In 1990 stond het cijfer echter nog op 8,0. Het kan dus nog beter! IJslanders die getrouwd zijn of die een vaste relatie hebben blijken over het algemeen tevredener over hun situatie dan alleenstaanden. Factoren die bijdragen aan ontevredenheid zijn werkloosheid en problemen met het aan elkaar knopen van de eindjes. Leerlingen van een basisschool in Egilsstaðir deden hun eigen onderzoek. Zij ontdekten dat mensen gelukkiger worden als je met ze gaat spelen...

Dominicus landengids IJsland

Dominicus landengids IJsland

Reykjavík,

In augustus 2013 verscheen bij de Gottmer Uitgevers Groep de Nederlandstalige Dominicus landengids IJsland van auteur Mirjam de Waard. Nu het toeristenseizoen weer aanbreekt, bevelen wij deze gids graag aan, want de bijna 400 pagina's dikke gids is van buitengewoon hoge kwaliteit en erg compleet. Het boek bevat duidelijke en uitgebreide verhalen over vrijwel alles wat er in IJsland te zien valt en wat zich er in het verleden heeft afgespeeld. De teksten worden gelardeerd door foto's en plattegronden. Bovendien bevat de gids veel bruikbare tips. Wat ons betreft is de gids beter dan bijvoorbeeld de gidsen van Lonely Planet. Vooral vanwege het feit dat de Dominicus-gids de ellenlange lijsten met restaurants en hotels achterwege laat, maar in plaats daarvan complete informatie over het land zelf biedt. Het boek is verkrijgbaar in de (reis)boekhandel, maar tevens via bol.com.

Het logo van de het Eurovisionsongfestival 2013

Eurovisiesongfestival

Reykjavík,

Naar aanleiding van een vraag van een bezoeker, geven we graag wat informatie over de IJslandse bijdrage aan het Eurovisiesongfestival van 2013 in Malmö (Zweden). Zoals bekend is de Nederlandse bijdrage aan het festival is het liedje Birds van Anouk en in België is gekozen voor het liedje Love kills van Roberto Bellarosa. Zij komen beiden in actie tijdens de eerste op 14 mei. De bijdrage van IJsland is het liedje Ég á líf van Eyþór Ingi Gunnlaugsson. lees verder...

Het weer in IJsland

Reykjavík,

In Nederland en België wil lijkt het winterweer maar niet te willen vertrekken. In IJsland is exact hetzelfde het geval. Zo dichtbij als de lente enige tijd geleden leek, zo ver weg lijkt hij nu. Op 25 februari werd het in Reykjavík nog 10℃; uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Op dezelfde dag gaf het kwik in Amsterdam niet meer dan 3℃ aan; een temperatuur die meer bij het klimaat in Reykjavík past. Na 25 februari heeft het vooral gesneeuwd en gewaaid. Inmiddels is de storm gaan liggen, maar de vooruitzichten qua temperaturen zijn nog niet om vrolijk van te worden. Toeristen lijken zich niet te laten afschrikken door het matige weer. In februari bezochten 40.000 van hen het land, terwijl dezelfde maand in 2012 slechts 12.000 toeristen aantrok. Indien februari de trend zet voor het gehele jaar, zou het wel eens zo kunnen zijn dat er in 2013 voor het eerst meer dan een miljoen toeristen IJsland bezoeken, tegen 672.000 vorig jaar. Behalve toeristen zijn ook de eerste trekvogels weer teruggekeerd van hun verblijf in warmere streken gedurende de winter. In elk geval zijn de eerste zwanen en ganzen gesignaleerd. Toch een klein teken dat de lente niet ver weg meer kan zijn!

Wie is de mol? - Sawadee

Groningen,

Op haar website (hier) biedt reisorganisatie Sawadee reizen aan naar IJsland. Sinds kort kan ook gekozen worden voor een reis die in het teken staat van het populaire televisieprogramma 'Wie is de mol?' van de Tros. IJsland vormde het decor van de afleveringen die in het begin van 2012 werden uitgezonden. Deelnemers aan de tiendaagse reis van Sawadee gaan het spel enigszins naspelen. Voor de liefhebbers is de 'wie is de mol?'-reis boekbaar voor vier verschillende vertrekdata.

Reizigers die overwegen de reis te boeken willen we graag meegeven dat de reisroute weliswaar deels langs de locaties gaat waar het spelprogramma is opgenomen, maar dat ook erg veel filmlocaties worden overgeslagen. In elk geval worden veel van die plekken niet in de reisinformatie op de website van Sawadee genoemd. Mensen die de reis willen boeken en die verwachten alle filmlocaties te bezoeken, willen we hier graag voor waarschuwen zodat teleurstellingen worden voorkomen.

Nieuwere berichten
Oudere berichten

terug naar boven 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland vanuit de ruimte