Archief blog IJsland-Informatie.nl

Begin kerstperiode

Reykjavík,

Op donderdag 12 december begint in IJsland officieel de kerstperiode. Dan komt de eerste van dertien Joelmannen uit de bergen. Deze Joelmannen spelen een belangrijke rol in het IJslandse kerstverhaal. Inmiddels zijn in de meeste plaatsen kerstbomen opgetuigd en hangen overal lampjes en kerstversieringen. Meer over hoe het kerstfeest in IJsland gevierd wordt, is te lezen op deze pagina van onze website.

Logo van de IJslandse voetbalbond KSÍ

IJsland niet naar het WK voetbal

Groningen,

IJsland is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor het WK voetbal. Gisteravond verloor het in de twee play-off-wedstrijd te Zagreb met 2-0 van Kroatië, nadat het afgelopen vrijdag in IJsland 0-0 was gebleven. De score in Zagreb werd in de eerste helft geopend door Mario Mandžukić, die even later een rode kaart ontving van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. IJsland wist van het overtal niet te profiteren. In de tweede helft verdubbelde Darijo Srna namelijk de score. Het bleef vervolgens 2-0.

Het mooiste IJslandse woord

Reykjavík,

Gisteren werd de uitslag bekend van de verkiezing van het mooiste IJslandse woord. De verkiezing vond plaats vanaf 24 september en werd georganiseerd door de RÚV (de nationale televisieomroep) en de IJslandse universiteit. De uitslag komt in de aanloop van de 'dag van de IJslandse taal' (Dagur íslenskrar tungu), die op zaterdag 16 november voor de achttiende keer wordt gevierd. Winnaar van de verkiezing werd het woord ljósmóðir, wat 'vroedvrouw' of letterlijk 'lichtmoeder' betekent. Tweede werd het woord bergmál (echo) en derde sindrandi (glinsterend).

Jongeren mochten hun eigen favoriete woord kiezen. In de categorie van 16 tot 25 jaar eindigde seigla (veerkracht) op de derde plek, fiðringur (tintelingen) werd tweede en hugfangin (geboeid zijn door iets/iemand) won de verkiezing. In de jongste leeftijdscategorie (tot 16 jaar) was de derde plek voor mamma (mama), de tweede voor einstök (unieke) en het woord spékoppar (kuiltjes, in wangen) ging met de eerste prijs aan de haal.

Nu de uitslag van de verkiezing bekend is, zijn mensen een ludieke actie gestart om ook het lelijkste IJslandse woord te kiezen. We hopen u binnenkort te mogen vertellen welk woord daarbij wordt uitverkoren.

Update (zaterdag 16 november): Inmiddels hebben wij op onze telex ook de uitslag van de verkiezing voor het lelijkse IJslandse woord mogen ontvangen. Op de derde plaats eindigde het woord líkþorn (likdoorn). Tweede werd mótþróaþrjóskuröskun, het IJslandse woord voor een 'oppositioneel-opstandige gedragsstoornis'. En met overmacht werd het woord geirvarta (tepel) winnaar van de verkiezing.

Logo van de IJslandse voetbalbond KSÍ

Play-offs IJsland - Kroatië

Groningen,

Op vrijdag 15 november om 20:00uur (Nederlandse tijd) speelt IJsland de eerste wedstrijd van het tweekamp tegen Kroatië. Het land dat in de playoff-wedstrijden aan het langste eind trekt, verdient een ticket voor het WK voetbal in Brazilië. Zelden speelde een IJslands voetbalteam belangrijkere wedstrijden.

De omstandigheden in het stijf uitverkochte stadion Laugardalsvöllur zijn niet ideaal. Nog nooit werd er zo laat in het jaar een officiële interland gespeeld. Hoewel er tijdens de wedstrijd een temperatuur wordt verwacht rond het vriespunt, heeft het de afgelopen nachten tot -8℃ gevroren. Om het speelveld te beschermen is het tot de wedstrijd afgedekt met een groot plastic zeil, waaronder uit Engeland ingevlogen blowers warme lucht blazen. Gehoopt wordt dat het veld hierdoor bespeelbaar is op het moment van de aftrap. Overigens zal ook de return op dinsdag 19 november in Zagreb een koude aangelegenheid worden, al wordt niet verwacht dat het daar zal vriezen. De wedstrijd in Kroatië zal onder leiding staan van de Nederlandse topscheidsrechter Björn Kuipers. IJsland speelde in het verleden tweemaal tegen Kroatië. Dat was in de kwalificatiecampagne voor het WK 2006 in Duitsland. Daarbij verloor IJsland op 26 maart 2005 met 4-0 en op 3 september 2005 met 1-3.

De Zweedse coach van het IJslands voetbalelftal heeft 24 spelers opgeroepen voor de wedstrijden. Onder hen zijn Jóhann Berg Guðmundsson (AZ Alkmaar), Ólafur Ingi Skúlason (Zulte Waregem), Guðlaugur Victor Pálsson (NEC), Eiður Smári Guðjohnsen (Club Brugge), Kolbeinn Sigþórsson (Ajax) en Alfreð Finnbogason (SC Heerenveen).

Update (zaterdag 16 november): In de wedstrijd in IJsland bleef het 0-0.

Nederlandse videoclip opgenomen in IJsland

Reykjavík,

Tijdens het Amsterdam Dance Event (dat onlangs werd gehouden) ging een nieuwe single, genaamd 'Where we Belong', in première. De single is een samenwerking tussen de Nederlandse DJ Fedde le Grand en de Haagse alternatieve rockband Di-rect. Bijzonder is dat de zwart-wit videoclip, die bij de single hoort, in zijn geheel werd opgenomen in IJsland. Erg herkenbaar in de clip zijn onder andere het vliegtuig (een Super DC-3) op de Sólheimasandur, de waterval Skógafoss, de besneeuwde bergtoppen, de grote zwarte spoelvlaktes en het IJslandse paard. De liefhebbers kunnen de video bekijken op YouTube.

Logo van de IJslandse voetbalbond KSÍ

IJsland plaatst zich voor play-off voor WK-ticket

Groningen,

IJsland heeft zich geplaatst voor de play-off voor het WK voetbal in Brazilië in 2014. Afgelopen vrijdag won het thuis, in een met 9767 toeschouwers ongeveer uitverkocht stadion, mede door een goal van Kolbeinn Sigþórsson (Ajax), met 2-0 van Cyprus. Gisteren speelde het in het Ullevaalstadion te Oslo met 1-1 gelijk tegen Noorwegen. Ongeveer 2500 van de 6796 toeschouwers waren uit IJsland afkomstig. Ook hier scoorde Kolbeinn Sigþórsson een goal.

Door de resultaten eindigde IJsland, na Zwitserland, met 17 punten als tweede in kwalificatiepoule E. Dit is voldoende om te kwalificeren voor de play-offs, samen met Portugal, Griekenland, Oekraïne, Kroatië, Frankrijk, Zweden en Roemenië. Van deze landen staat IJsland het laagst geklasseerd op de ranglijst van FIFA. De loting voor de play-offs vindt plaats op maandag 21 oktober. IJsland zal hierbij gekoppeld worden aan Portugal, Griekenland, Oekraïne of Kroatië. De duels zullen vervolgens worden gespeeld op 15 en 19 november. Mocht IJsland tijdens de play-offs een WK-ticket verdienen, dan is het de eerste keer dat het land op een groot eindtoernooi zal verschijnen.

Update (maandag 21 oktober 14:32uur): Door loting is Kroatië als tegenstander van IJsland in de play-offs uit de bus gekomen. IJsland speelt op vrijdag 15 november thuis tegen Kroatië en op dinsdag 19 november wordt de uitwedstrijd gespeeld.

Google Streetview beschikbaar in IJsland

Reykjavík,

Nadat Google vanaf eind juli dit jaar de benodigde foto's heeft gemaakt, is vanaf nu Google Streeview beschikbaar in IJsland. De foto's zijn vooral gemaakt in de hoofdstedelijke regio. Ook plaatsen als Akureyri zijn vrijwel volledig opgenomen. Verder is een groot deel van de noordelijke ringweg en een deel van de wegen in de Westfjorden gefotografeerd. Helaas is de zuidkust minder goed in beeld gekomen. Waarschijnlijk komt dat door het gebrek aan zonnige dagen in de afgelopen zomer. In Google Streeview schijnt namelijk altijd de zon.

Winter in Reykjavík

Reykjavík,

Terwijl het in Nederland en België nog goed toeven is wat het weer betreft, is in Reykjavík vannacht de eerste sneeuw gevallen. Dat is, ook voor IJslandse begrippen, vroeg voor de tijd van het jaar. Een pak sneeuw van ongeveer 13 centimeter dik bedekte de IJslandse hoofdstad. Het zorgde voor files en sneeuwpret. Later deze week wordt nog veel meer sneeuw verwacht. Gezien het feit dat het kwik tussen de 0℃ en 5℃ blijft hangen, zullen de witte vlokken waarschijnlijk niet lang blijven liggen.

Logo van de IJslandse voetbalbond KSÍ

Gaat IJsland naar het WK?

Groningen,

IJsland heeft redelijk goede zaken gedaan in de kwalificatiereeks voor het WK-voetbal in Brazilië. Gisteravond won IJsland in het uitverkochte Laugardalsvöllur (9768 toeschouwers) te Reykjavík met 2-1 van Albanië. Albanië kwam eerst op een 0-1 voorsprong, waarna Birkir Bjarnason de gelijkmaker scoorde. Vlak na rust maakte Ajacied Kolbeinn Sigþórsson de winnende treffer.

Afgelopen vrijdag speelde het team van bondscoach Lars Lagerbäck met 4-4 gelijk in de uitwedstrijd tegen Zwitserland; de koploper in poule E. Bij rust stond IJsland nog met 3-1 achter. Jóhann Berg Guðmundsson van AZ Alkmaar scoorde drie goals, waarvan eentje in de 91ste minuut. De andere goal werd gescoord door Kolbeinn Sigþórsson van Ajax.

IJsland staat met nog twee wedstrijden te spelen met 13 punten tweede in de poule. Zwitserland heeft 18 punten behaald en lijkt als poulewinnaar naar het WK te gaan. Slovenië (12 punten), Noorwegen (11) en Albanië (10) strijden nog met IJsland om de tweede plek. Van de negen landen die tweede eindigen in hun poule, spelen er acht onderling een play-off voor een WK-ticket. Het land dat tweede eindigt en het minste aantal punten behaalt, valt echter alsnog af. De kans bestaat dat dit IJsland zal zijn. Het is dus zaak voor IJsland om de thuiswedstrijd tegen Cyprus (op 11-10-2013) en de uitwedstrijd in Oslo tegen Noorwegen (op 15-10-2013) te winnen. Alleen op die manier maakt IJsland nog kans om voor het eerst mee te mogen doen aan de eindronde van een groot toernooi.

Foto's van IJsland

Reykjavík,

Onlangs publiceerde de Amerikaanse televisieomroep The Weather Channel op haar websites een serie luchtfoto's van IJslandse gletsjerrivieren. Op de foto's is een wirwar aan stroompjes te zien met verschillende indrukwekkende kleuren. Het is haast niet voor te stellen dat er in de gepubliceerde foto's bijna geen Photoshop is gebruikt. Voor de liefhebbers zijn de foto's hier te bewonderen.

Hebt u zelf ook een serie mooie foto's gemaakt in IJsland? Dan linken wij graag naar uw website of online fotogalerij. Stuur ons een mailtje en we maken het in orde!

Nieuwere berichten
Oudere berichten

terug naar boven 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland vanuit de ruimte