Archief blog IJsland-Informatie.nl

EU-vlag met IJslandse achtergrond

IJsland en de EU

Reykjavík,

Onlangs verschenen in de Europese media berichten over een veranderde koers van de IJslandse regering ten opzichte van het lidmaatschap van de EU. IJsland vroeg dat lidmaatschap officieel aan op 16 juli 2009. Tot enkele jaren voor die datum was IJsland tegen lidmaatschap van de EU. De kredietcrisis zorgde echter voor verandering. IJsland, dat sterk leunde op de financiële sector, werd hard getroffen en bleef zitten met een munt die niets meer waard was en een hoge werkloosheid. Hulp van het IMF en de EU en invoering van de Euro zou uitkomst bieden. Op 17 juni 2010 werd besloten dat de toetredingsonderhandelingen voor het lidmaatschap konden beginnen. Tijdens deze onderhandelingen werden 11 van de 35 hoofdstukken afgehandeld en waren er 16 in volle gang. Het lag dan ook in de verwachtingen dat de toetreding snel zou verlopen. Inmiddels waren echter de werkloosheid en de financiële problemen in IJsland weer afgenomen. En sinds de parlementsverkiezingen op 27 april 2013 is een nieuwe rechtse regering onder leiding van premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson aan de macht. Deze regering is tegen het lidmaatschap van de EU. Daarom werden de onderhandelingen bevroren en in augustus 2013 werden ze zelfs helemaal stilgelegd.

In verschillende Europese media werd begripvol gereageerd op de IJslandse beslissing. Het werd een moedig besluit genoemd. Veel mensen, waaronder wij, vinden het echter helemaal niet verstandig. Blijkbaar zien veel IJslanders de kredietcrisis als een situatie die hen slechts tijdelijk belemmert in hun exorbitante uitgavenpatroon, waarna ze zonder buitenlandse bemoeienis weer op de oude voet door kunnen (met schulden maken). Die mogelijkheid is er echter helemaal niet. De kans dat de IJslandse financiële sector opnieuw zo groot wordt als deze voor de kredietcrisis was, is nihil. En als IJsland die kant wel op gaat, gaat het vanzelf opnieuw mis. Het is ons, en veel IJslanders, een raadsel hoe premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson überhaupt denkt problemen op te lossen zonder de EU. Hij is nu drie maanden aan de macht en het stoppen met de toetredingsonderhandelingen met de EU is zijn enige wapenfeit. Vooralsnog heeft hij nog geen enkele andere verkiezingsbelofte waargemaakt. Hij laat blijken totaal geen sjoege te hebben van de beloofde sanering van de private schulden onder de bevolking, behalve dan dat hij vindt dat buitenlandse kredietverstrekkers ervoor moeten opdraaien, zoals in de laatste jaren de meeste financiële problemen zijn opgelost. Ook dreigt er een conflict met de EU over vangstquota van makreel en haring, waardoor een EU-boycot van IJslandse visproducten dreigt. Het zal ons benieuwen hoe IJsland dit denkt op te gaan lossen...

Een gewone vinvis vanuit de lucht

De walvisvangst

Reykjavík,

Een niet zo fraaie bezigheid die door een IJslands bedrijf wordt ondernomen, is de vangst van walvissen. Dit jaar is het walvisseizoen, na een stop die twee jaar duurde, op 16 juni geopend en inmiddels is de helft van het seizoen voorbij. Tot op heden zijn er 75 gewone vinvissen gevangen, maar het quotum staat toe dat maar liefst 184 van deze dieren worden gedood. De gewone vinvis is, na de blauwe vinvis, het op één na grootste dier ter wereld en volgens de Rode Lijst van de IUCN is de gewone vinvis een bedreigde diersoort. Veel van het vlees is bestemd voor de Japanse markt en wordt aldaar voornamelijk gebruikt als luxe hondenvoer. Een probleem voor het bedrijf dat de dieren vangt is dat het transporteren van het vlees gelukkig problematisch verloopt.
lees verder...

Google Streetview

Reykjavík,

Vanmorgen gespot in Kópavogur: de auto van Google Street View! Daarna even wat onderzoek gedaan en het blijkt dat Google inderdaad eindelijk beeldmateriaal aan het verzamelen is in IJsland! Momenteel zijn ze bezig met het in beeld brengen van het wegennet in en rondom de hoofdstad. Later gaan ze waarschijnlijk ook de rest van het land op de gevoelige plaat vastleggen. Ze nemen hiervoor twee maanden de tijd. We zijn benieuwd of dat voldoende is. In Google Street View schijnt immers altijd de zon en in IJsland helaas niet!

Goudvissenjournaal

Reykjavík,

Goud nieuws over de goudvis Sigurwin (wat zoiets betekent als 'overwinning winnen'). De vis was als mascotte meegereisd met de IJslandse voetbaldames naar het EK. Sigurwin werd overal mee naartoe genomen en er werd hem bezoekje aan een spa beloofd als IJsland zou winnen van het gastland Zweden. Het liep echter anders, want IJsland verloor met 4-0. Daarop toonde middenvelder Hallbera Guðný Gísladóttir via haar Twitter-account een foto waarop het leek alsof de verrader door de plee werd gespoeld. De Zweedse dierenrechtenorganisatie GHO (Global Happiness Organization) deed hierop aangifte van dierenmishandeling. Sigurwin bleek echter nog springlevend en Hallbera beloofde een maand lang geen sushi te eten ter compensatie voor haar grap. Volgens de GHO verzorgden de IJslandse dames de vis echter slecht. Zo werd hij in een veel te kleine pot bewaard. Daarom werden de voetbalsters verzocht de vis bij een dierenwinkel in Malmö achter te laten. De in Malmö woonachtige IJslandse doelvrouw Þóra Björg Helgadóttir bezocht samen met Sigurwin de dierenwinkel, maar dan om een geschikt aquarium en toebehoren aan te schaffen. Inmiddels woont Sigurwin dus bij Þóra in huis!

Logo EK voetbal dames Zweden 2013

EK voetbal (dames)

Groningen,

Vandaag beginnen de damesteams van zowel Nederland als IJsland aan het EK voetbal in Zweden. Beide teams zijn samen met Duitsland en Noorwegen ingedeeld in de sterke poule B. Vanavond speelt IJsland om zes uur tegen Noorwegen. Om half negen speelt Nederland tegen topfavoriet Duitsland. Nederland speelt op zondag 14 juli tegen Noorwegen en IJsland speelt op die dag tegen Duitsland. Op woensdag 17 juli spelen Nederland en IJsland in de Myresjöhus/Växjö Arena in het Zuid-Zweedse Växjö tegen elkaar. Het is bijna zeker dat Duitsland de poule gaat winnen. Nederland, IJsland en Noorwegen lijken te vechten om de tweede plek, maar eventueel kan ook een derde plaats in de poule toegang verschaffen tot de kwartfinales op 21 en 22 juli, de halve finales op 24 en 25 juli en de finale op 28 juli. Duitsland staat bij aanvang van het toernooi als tweede van de wereld op de FIFA-ranglijst (na de Verenigde Staten), Noorwegen staat elfde voor Nederland (14) en IJsland (15). Alle wedstrijden van het EK worden uitgezonden op Eurosport 1. De wedstrijden van Nederland worden ook uitgezonden op Nederland 3.

Nederland en IJsland debuteerden op een toernooi om de Europese titel in het jaar 2009 in Finland (het vorige EK). De finale van dat toernooi werd door Duitsland met 6-2 gewonnen van Engeland. Nederland eindigde knap in de halve finale, waarin het met 2-1 verloor van Engeland. IJsland wist in de poule met Noorwegen, Frankrijk en Duitsland geen enkele punt te behalen.

Update (donderdag 11 juli 19:50uur): De wedstrijd tussen Noorwegen en IJsland is geëindigd in 1-1 (1-0). Daarmee behaalde IJsland het eerste punt ooit op een EK voor mannen of vrouwen.
Update (donderdag 11 juli 22:18uur): De wedstrijd tussen Duitsland en Nederland is geëindigd in 0-0. Een prima uitslag voor Nederland!
Update (zondag 14 juli 22:21uur): Nederland verloor de tweede poulewedstrijd met 1-0 van Noorwegen. Ook IJsland verloor vandaag. Het werd 0-3 tegen Duitsland.
Update (woensdag 17 juli 19:49uur): IJsland heeft de laatste poulewedstrijd tegen Nederland gewonnen. Het werd 0-1. Het was de eerste overwinning ooit van een IJslands team op de eindronde van een EK of WK. IJsland verzekerde zich ermee van een plaats in de kwartfinales en speelt daarin tegen Frankrijk of Zweden. Nederland is uitgeschakeld.
Update (zondag 21 juli 23:02uur): In de kwartfinales verloor IJsland vandaag met maar liefst 4-0 van Zweden. Daarmee is ook IJsland uitgeschakeld.
Update (maandag 29 juli 00:08uur): Duitsland wint het EK door in de finale met 1-0 van Noorwegen te winnen.

Schemerspel – Arnaldur Indriðason

Schemerspel – Arnaldur Indriðason

Groningen,

Nadat vorige maand de literaire thriller Schemerspel (IJslandse naam Einvígið, 2011) van de beroemde IJslandse auteur Arnaldur Indriðason in het Nederlands verscheen, hebben we eindelijk tijd gevonden dit boek uit te lezen. En het is ons niet tegengevallen! Het boek gaat over de moord op de jongen Ragnar Einarsson, die in een bioscoop wordt neergestoken. De moord speelt zich af op de achtergrond van de wedstrijd om het wereldkampioenschap schaken tussen de Amerikaan Bobby Fischer en de Rus Boris Spassky, in het jaar 1972. Hierbij kwam IJsland in het middelpunt van de Koude Oorlog te staan. In het boek wordt op opvallend correcte wijze over het verloop van die partij geschreven. In tegenstelling tot de meeste andere boeken van Arnaldur, is niet Erlendur Sveinsson het hoofdpersonage, maar zijn latere baas: rechercheur Marion Briem (van wie niet duidelijk hoort te worden of het een man of vrouw is, maar waarin vertaler Adriaan Faber zich toch driemaal heeft vergist). Het boek vertelt in flashbacks uitgebreid over de jeugd van Briem. Hoewel het verhaal langzaam richting de oplossing van de havenbioscoopmoord geschreven is, blijft tot het eind onduidelijk wat er nou exact gebeurd is.

Voor de liefhebbers is het boek te koop via bijvoorbeeld bol.com.

De ollie kickflip van de agent

Agent dwingt respect af

Groningen,

Een agent van de IJslandse politie (Lögreglan) wist wel op een heel originele manier het respect van de jeugd te winnen. De agent, Ingölfur Már Ingólfsson, raakte tijdens het surveilleren door Reykjavík in gesprek met een aantal jongens van 10 tot 12 jaar oud. Zijn waren bezig met hun skateboards. Toen Ingölfur vertelde dat hij hen nog wat kon leren, lachtten de jongens hem in eerste instantie uit. Ze gingen de uitdaging met hem aan en leenden hem een plank. Nadat hij daarop een zogenaamde 'ollie kickflip' perfect uitvoerde (zoals op de foto is te zien) won hij het respect van de aanwezige jeugdigen en mocht hij een aantal 'boksen' en 'high fives' in ontvangst nemen. Na afloop verklaarde hij dat hij 23 jaar niet op een skateboard had gestaan en dat de plank veel te klein voor hem was. Inmiddels ontstaat er ook internationaal veel aandacht voor de coole actie van de agent.

Logo van de IJslandse voetbalbond KSÍ

IJsland verliest kwalificatieduel

Groningen,

Gisteravond speelde IJsland een kwalificatieduel voor het WK voetbal 2014 in Brazilië. De thuiswedstrijd tegen Slovenië werd verloren met 2-4. Nadat Andraž Kirm (FC Groningen) de Slovenen in de elfde minuut op voorsprong had gebracht, konden Birkir Bjarnason en Alfreð Finnbogason (SC Heerenveen, penalty 26e minuut) wat terug doen, maar uiteindelijk trokken de Slovenen toch aan het langste eind. IJsland staat nu derde (van de zes) in kwalificatiepoule E, achter Zwitserland en Albanië. Het behaalde 9 punten uit 6 wedstrijden.

Het logo van WOW air

WOW air vliegt nu ook naar Schiphol

Reykjavík,

Op woensdag 5 juni vliegt de jonge IJslandse luchtvaartmaarschappij WOW air voor het eerst van luchthaven Keflavík naar Schiphol. Tot 2 september wordt er op maandag, woensdag en vrijdag een vlucht uitgevoerd met een geleasd vliegtuig. Daarmee wordt WOW air een concurrent van Icelandair dat tot nu toe een monopolie bezat op de route. Qua prijs lijkt het tot op heden niet veel uit te maken met welke airline gevlogen wordt. Wij zijn in elk geval erg benieuwd naar ervaringen van reizigers.

Update (woensdag 5 juni 15:00uur): Vandaag om 13:15uur (10 minuten voor op schema) landde de eerste Airbus A320-200 LZ-WOW van WOW air op Schiphol, waarna de eerste passagiers via gate B31 Nederland betraden. Om 14:42uur vertrok het vliegtuig weer retour naar IJsland.

Nieuwe regering IJsland

Reykjavík,

De coalitiebesprekingen naar aanleiding van de verkiezingen op 27 april jl. zijn succesvol afgerond. Vandaag werd de regeringsovereenkomst getekend en gepresenteerd aan het volk en de president. Aan de onderhandelingen om tot een coalitie te komen, deden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson (van de Progressieve Partij) en Bjarni Benediktsson (van de Onafhankelijkheidspartij) mee. De coalitie bezet 38 van de 63 zetels in het parlement. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson wordt de nieuwe premier van IJsland. Met zijn leeftijd van 38 jaar, is hij de jongste democratisch gekozen premier ter wereld die aan de macht is.

Nieuwere berichten
Oudere berichten

terug naar boven 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland vanuit de ruimte